YelloYello: Beter dan Microsoft met Ruby On Rails

Geplaatst door Danny Lagrouw za, 03 maa 2007 14:17:00 GMT

Op een Rails Coffee Morning ergens vorig jaar sprak ik nog met Rails-ontwikkelaars die moeite hadden om werk te vinden. In een paar maanden tijd lijkt de situatie behoorlijk anders: ik krijg nu met enige regelmaat mails van bedrijven die Rails-ontwikkelaars zoeken. De Ruby- en Rails-revolutie voltrekt zich as we speak. Eén van die bedrijven is YelloYello, een startup die dringend op zoek is naar Rails’ers.

YelloYello was onlangs in het nieuws als deelnemer aan Ben jij beter dan Microsoft?. In een interview per email vroeg ik bedenkers Joost Hietbrink en Mik Nijhuis naar hun ervaringen met Rails.

Danny: Wat is YelloYello? Staat internet nog niet vol genoeg met bedrijvengidsen?

Mik & Joost: YelloYello.com is de nieuwe online bedrijven gids! Er zijn inderdaad genoeg bedrijvengidsen.. allemaal hetzelfde.. simpelweg NAW-gegevens opzoeken.. en dat doet iedereen toch wel via Google. Wij zijn als enige compleet ‘anders’.

Bij YelloYello staat niet de adverteerder maar de consument centraal. Bij ons bepaalt de consument welk bedrijf bovenaan komt in de zoekresultaten. Je meldt je aan, nodigt vrienden uit en deelt je ervaringen over bedrijven door het geven van een score. Het resultaat is dat je met YelloYello de beste bedrijven vindt in plaats van de bedrijven die het meest betalen om bovenaan te komen. Je kunt het zien als een bedrijvengids met een sociaal sausje. Binnen YelloYello zijn aanbevelingen van vrienden (waar moet ik zijn voor een goede loodgieter of de beste advocaat) direct verwerkt in de zoekresultaten. Je kunt bij ons dus wel zinvolle zoekresultaten verwachten. Dit zet het traditionele business model volledig op z’n kop!

Een heuse Hollandse Web 2.0 site: YelloYello

Naast het kwaliteitsaspect van bedrijven heeft YelloYello ook veel meer informatie zoals foto’s, uitgebreide beschrijvingen, evenementen, bedrijfsnieuws, lokaal nieuws, politieberichten in de buurt, ervaringen van anderen, waar kan ik met mijn Dinercheque betalen en meer. Door al deze extra informatie ken je het bedrijf al voordat je er zaken mee doet! Je hoeft dus niet meer te beslissen op basis van alleen een bedrijfsnaam en telefoonnummer.

Ook erg leuk is het slimmere zoeken. Je kunt bijvoorbeeld specifiek zoeken naar ‘auto apk garage wasserette’ om een garage te vinden waar je de auto ook na een keuring gelijk kan laten repareren en wassen. Een ander voorbeeld is ‘restaurant italiaans dinercheque’ voor een italiaans restaurant waar je met je Dinercheque terecht kan. Bedrijven kunnen dus op allerlei manieren getagged worden waardoor de consument veel specifieker kan zoeken.

Het is dus niet te vergelijken met de online gidsen die je nu hebt zoals Goudengids.nl, iLocal.nl of ZoekNed.nl of al die anderen.

Wie zijn de bedenkers van YelloYello, wat is jullie achtergrond? Hoe zijn jullie op het idee gekomen?

De bedenkers zijn Joost Hietbrink en Mik Nijhuis. Beiden hebben we Informatica gestudeerd aan de Technische Universiteit in Delft, YelloYello is ons gezamenlijk afstudeerwerk. We hebben daarnaast Bedrijfskunde gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam (tot aan de scriptie). Deze combinatie is ideaal en maakt dat we opportunities die we zien direct kunnen vertalen naar een implementatie, het tempo blijft hierdoor hoog.

Joost Hietbrink en Mik Nijhuis, bedenkers van YelloYello

Het concept YelloYello is ontstaan uit frustratie met huidige bedrijvengidsen; zoekresultaten worden door het huidige advertentiemodel verstoord en je kunt daardoor ook niet heel specifiek zoeken. Daarnaast zou het toch heel mooi zijn als je iets meer informatie zou hebben over de bedrijven. Ook het feit dat de Goudengids haar vermeldingen niet laat indexeren door Google kan echt niet meer (ik geloof dat ze dat langzaam door krijgen).

Met welke techniek is YelloYello gebouwd? Wat is de reden geweest voor jullie techniekkeuze?

YelloYello is compleet gebouwd op Open Source software. Tijdens het afstuderen kregen we Ruby on Rails in de kijker. Echt een verademing ten opzichte van andere web-development toolkits. Naast het feit dat het ontwikkelen vele malen sneller gaat zorgt de community voor zeer goede ondersteuning. Echt geweldig. De RoR community is erg goed en er zijn veel handige dingen al voor handen. Hierdoor hoef je niet steeds zelf het wiel opnieuw uit te vinden.

Kun je iets vertellen over de keuze voor serversoftware? Gebruiken jullie bijvoorbeeld Apache, Mongrel, Pound of iets anders? Zijn jullie tevreden over de performance van de site?

Op dit moment gebruiken we Lighttpd in combinatie met FCGI. Dit werkt prima! Maar we kregen te horen dat Mongrel nog weer beter is .. dus wellicht stappen we daar binnenkort naar over.

De performance is ook OK. De site wordt compleet dynamisch opgebouwd en is daardoor redelijk zwaar.. en de beperkingen van Ruby als scripting taal komen dan soms om de hoek kijken. We hebben er nu, met een behoorlijk en hard groeiend aantal gebruikers, nog geen last van. Verder maken we ons er compleet geen zorgen over. Er zijn genoeg grote sites die RoR gebruiken.. en er zijn extreem veel performance optimalisaties mogelijk. Denk aan caching of simpelweg het plaatsen van een extra server, met Rails en Capistrano is dat zo gebeurd.

Nog geen Mongrel voor YelloYello…

Hoe is het (laten) ontwikkelen van de site met Rails jullie bevallen? Heb je specifieke meevallers of tegenslagen ondervonden?

Ontwikkelen in Ruby en Rails is echt een verademing. Het is simpelweg je ideeën omzetten, je hoeft niet meer na te denken over hoe je het moet coden. Ruby is gewoon een logische taal voor ons en Rails zorgt dat je alles gestandaardiseerd aanpakt en dan blijft alles overzichtelijk. Er waren dan ook voornamelijk meevallers.

Tegenvaller zou misschien kunnen zijn dat we niet van te voren een duidelijke styling-standaard hebben aangenomen. We zouden nu iedereen aanraden om goed na te denken over de naamgeving van HTML-elementen. Probeer standaard en logische namen te geven aan DIV’s die je in je code stopt. Ga je namelijk met AJAX aan de haal dan komt dat vaak terug en is het een cruciaal punt in je code..

Wil je verder nog iets kwijt?

We hebben echt hard Rails-ontwikkelaars nodig. Er zitten veel uitdagingen aan te komen. Dus iedereen die interesse heeft is zeer welkom. Mail naar jobs@yelloyello.com.

Wat misschien ook een leuk onderwerp voor een nieuw artikel is.. de naamgeving waar ik het bij de laatste vraag over had.. belangrijk puntje en heb er nog nooit iets over gevonden.

O ja, had ik al gezegd dat we Rails-ontwikkelaars zoeken?

Mik & Joost, bedankt voor jullie medewerking aan dit interview en veel succes met YelloYello!

Geplaatst in  | Tags , , ,  | geen reacties

Reacties

(Laat url/e-mail achter »)

   Voorvertoning