Test Je Ruby Skills Op JavaBlackBelt.com

Geplaatst door Danny Lagrouw ma, 29 jan 2007 07:28:00 GMT

JavaBlackBelt is een snel groeiende community waar leden hun kennis testen over allerlei Java-gerelateerde onderwerpen. De examenvragen worden zelf ook bedacht door leden van de site. Een klein groepje Ruby-enthousiastelingen werkt momenteel aan een Ruby-examen voor deze op Java gerichte site. In een interview met John Rizzo, een van de oprichters van JavaBlackBelt, vroeg ik hem wat JavaBlackBelt te bieden heeft aan Ruby-ontwikkelaars.

Danny: Wat is JavaBlackBelt, en wat is het verschil met de Java-certificaten van Sun?

John Rizzo, co-founder of JavaBlackBelt John: We vonden dat er, in de echte wereld, met echte teams en echte projecten, geen manier is om de kennis van Java-ontwikkelaars op een objectieve wijze te testen. Er zijn zoveel Java-api’s, en de Sun-certificering dekt daar maar een heel klein deel van, misschien 10%. Bovendien zijn er veel Java-frameworks buiten Sun, waar dus ook geen certificering voor bestaat.

Daarnaast, stel dat je drie jaar ervaring hebt als Java-ontwikkelaar, en je wilt je eerste Sun-certificaat halen, dan moet je eerst nog een paar dagen studeren voor je het examen kunt doen. Je bent een ervaren ontwikkelaar, en toch moet je eerst studeren voordat dat door Sun wordt erkend. Daarom zijn de examens op JavaBlackBelt erop afgestemd dat de kandidaat alles mag inkijken tijdens het examen. Boeken, Eclipse, Google, wat dan ook. Je bent alleen gebonden aan een tijdslimiet, je hoeft niets uit je hoofd te leren. Maar de examens zijn evengoed moeilijk. Het hangt van het examen af, er zijn ook basisexamens voor beginners. Zoals het Ruby Basic examen bijvoorbeeld.

Wat heeft JavaBlackBelt te bieden aan Rubyisten? Kunnen Rubyisten een bijdrage leveren aan JavaBlackBelt?

We waren eigenlijk niet van plan om Ruby-examens op JavaBlackBelt te zetten. Dmitry Buzdin, de moderator van het Ruby-examen, en Nathan Smith kwamen met het voorstel voor zo’n examen. Ik zei: waarom niet, laten we het proberen en kijken hoe het gaat. Dus we hebben nu een Ruby Basic examen, en het is goed ontvangen, we krijgen goede feedback van de JavaBlackBelt community. Tot nu toe hebben we alleen een Ruby Basic examen; het examen bestaat 34 vragen en we hebben nu 127 vragen in de database.

De gemakkelijkste manier om een bijdrage te leveren is om de bètaversie van het Ruby Basic examen af te leggen. Je kunt daarbij elke vraag aanpassen om hem te verbeteren. Je kunt stemmen op vragen, je kunt zeggen “oké, deze moet in het echte examen”, of “nee, deze moet in de freezer, dit is een slechte vraag”. En je kunt commentaar achterlaten om verbeteringen voor te stellen. Daarnaast zijn voorstellen welkom voor andere examens, ook examens voor gevorderden.

Als JavaBlackBelt vragen van iedereen accepteert, hoe kun je dan de kwaliteit van vragen waarborgen?

Dat is de magie achter JavaBlackBelt. We moesten een platform creëren waar je duizenden gebruikers hebt die duizenden vragen bijdragen. Toen we begonnen met JavaBlackBelt kregen we zoveel nieuwe vragen dat we ze niet konden moderaten. Je moet met elke bedenker van een vraag een dialoog starten om de vraag te verbeteren. En dan voor zoveel vragen, zelfs met 10 of 20 moderators is dat onmogelijk. Dus we hebben het model veranderd. We hebben een versiebeheersysteem toegevoegd voor vragen, en een systeem om te stemmen en om commentaar te geven. De gebruikers die de bèta-examens afleggen, en ook de echte examens, kunnen direct in discussie gaan met de auteur, en de vragen zelf verbeteren.

We hebben verschillende zones. Als je een nieuwe vraag bedenkt, gaat hij in de incubator zone. Als je een bèta-examen doet, krijg je vragen uit de incubator. Mensen verbeteren die vragen, stemmen erop. Dan gaan sommige vragen door naar de exam zone, die vragen worden voorgedragen voor de echte examens. Het Ruby Basic examen is bijvoorbeeld nog niet vrijgegeven, die bevindt zich nog in de bètafase. Dat betekent dat je alleen het bèta-examen kunt afleggen, omdat er nog niet genoeg vragen zijn in de exam zone voor elke categorie. Maar we zijn er bijna, nog iets meer aandacht en dan is het klaar.

The JavaBlackBelt logo

Op dit moment is Ruby (oké, en SQL) de enige taal naast Java op JavaBlackBelt. Zijn er plannen voor nog andere talen?

We kunnen nog wel verder gaan dan de IT, bijvoorbeeld met een BankBlackBelt met financiële vragen. Maar Java en de IT-wereld zijn al zo omvangrijk dat we gefocust blijven. We proberen ons op Java en de Java-wereld te concentreren. Dus als iemand uit de community een andere technologie naar voren wil brengen, dan helpen we hem en we moedigen het aan; maar wij gaan dat niet leiden op korte termijn. Bijvoorbeeld PHPBlackBelt, dat vinden we prima, maar dan zijn er een paar PHP-enthousiastelingen nodig om examendoelen op te stellen en vragen te bedenken, en reclame te maken.

Komt er uiteindelijk misschien ook een RubyBlackBelt.com?

Dat hangt af van het verkeer op de site. Als we hoe langer hoe meer belangstelling uit de Ruby-community krijgen, en we krijgen steeds meer Ruby-examens, waarom niet? We staan daar voor open.

Wat zijn de populairste examens, en hoe populair is het Ruby-examen?

Het Ruby-examen is niet zo populair. Om je een idee te geven, in de afgelopen 30 dagen zijn er 16 punten bijgedragen aan dit examen, dat staat gelijk aan 5 nieuwe vragen in één maand. Gemiddeld doen 10 mensen per week dit examen. En de meeste mensen zakken voor het examen, wat waarschijnlijk betekent dat het niet Basic genoeg is, en dat we het makkelijker moeten maken. Ruby-mensen zouden ons moeten helpen om het makkelijker te maken. Om te vergelijken: het meest actieve examen is Java SE Core intermediate level. Daar zijn 1200 punten bijgedragen in de afgelopen 30 dagen, en er zitten nu bijna 2000 vragen in de database, terwijl het examen uit 25 vragen bestaat. Dus er wordt veel bijgedragen aan dit examen. Het hangt af van het moment en van het examen, maar we krijgen nog weinig verkeer van Ruby-mensen.

De examens worden afgenomen via Internet. Kunnen mensen dan de antwoorden niet opzoeken, bijvoorbeeld in de api-documentatie? En kunnen mensen het examen niet door iemand anders laten afleggen?

Het is niet erg, dat is de manier waarop we in het echt ook ‘spieken’. Als we met een probleem zitten, dan kijken we in de apidocs, we zoeken op forums, we proberen iets uit in Eclipse of een andere omgeving. Dat is in de praktijk de manier om problemen op te lossen, en we wilden dat JavaBlackBelt aansluit op de praktijk. Voordat een examen begint raden we mensen aan om Google en de documentatie bij de hand te nemen, en om het tijdens het examen te gebruiken. Maar je tijd is beperkt, het betekent nog niet dat veel mensen zomaar slagen voor de examens.

Het tweede is een ander probleem: doet de echte gebruiker het examen of iemand anders? Toch is dat geen echt probleem. Voor een of twee examens kun je misschien iemand vragen om het examen voor je af te leggen. Maar voor een zwarte band bijvoorbeeld, moet je zo’n 30 afleggen. Voor een bruine band 20. Kun je iemand vinden die er zoveel tijd in steekt, om de examens voor jou af te leggen?

We werken ook met een vertraging. Als je zakt voor een examen moet je 15 dagen wachten voor je het opnieuw kunt proberen. En we vragen mensen om bijdragen te leveren voordat ze een examen doen; ze hebben contribution points nodig om sommige examens af te mogen leggen. We willen niet dat ze een tweede account openen en daar alle examens en vragen rustig te bekijken door te zakken voor de examens, en dan in één keer te slagen met hun echte account.

Gaat JavaBlackBelt uiteindelijk certificaten uitgeven, vergelijkbaar met de Java-certificering van Sun?

We gaan zeker iets speciaals doen met JavaBlackBelt. Ik denk dat we een echte zwarte band gaan toesturen, met het JavaBlackBelt-logo erop, maar ik weet het nog niet zeker. We gaan Java SE certificaten uitgeven voor een bepaald niveau, van beginner tot vergevorderde. Vier niveaus, afhankelijk van hoeveel examens je hebt gehaald. We zouden op dezelfde manier een Ruby certificeringtraject kunnen hebben, zodra er bijvoorbeeld vier Ruby-examens zijn.

The actual black beltDe zwarte band zelf kan op dit moment nog niet worden behaald, omdat er nog onvoldoende examens zijn om de punten te behalen die je nodig hebt voor een zwarte band—de lat ligt behoorlijk hoog.

Wordt JavaBlackBelt ook gebruikt door bedrijven, bijvoorbeeld om de kennis van medewerkers vast te stellen?

Onze eerste stap was om een community op te bouwen en om bevestiging te krijgen dat dit een goed idee was. En om feedback te krijgen, wat ontzettend veel gebeurt, we zijn zelf onder de indruk van het succes. Vorig jaar (2006) hebben we een corporate edition ontwikkeld, die bestaat uit privé-portals. Dus uw-bedrijf.javablackbelt.com, waar je een eigen extranet hebt voor alleen jouw werknemers. Daar kunnen ze examens afleggen zonder bijdragen te hoeven leveren. Ook wordt hun naam niet getoond in de Congratulations-kolom op onze home page, vanwege de headhunters. Als een werkgever wil je investeren in de kennis van je werknemers. Je wilt niet dat dat gebruikt wordt door je werknemers om een andere baan te zoeken, of door headhunters om je werknemers te mailen met een aanbod.

Dus, ja, JavaBlackBelt wordt al gebruikt door bedrijven. Ze zijn er zeer blij mee omdat het een manier voor ze is om de echte vaardigheden van een ontwikkelaar te achterhalen, op een objectieve wijze. Ontwikkelaars krijgen erkenning voor wat ze al weten en worden bovendien aangemoedigd om verder te leren. Het is dus een erg aantrekkelijk model om zelfstudie binnen een bedrijf te verbeteren. Niet alleen leren en studeren uit een boek, maar net een beetje verder gaan, met een duidelijk doel voor wat je moet weten en wat je moet leren om een examen te halen. Ik denk dat dat efficiënter is dan mensen drie dagen per jaar op cursus sturen.

De boodschap is duidelijk: het Ruby Basic examen heeft meer input nodig van Ruby-ontwikkelaars. Er zijn meer vragen nodig voor het examen, en de vragen moeten kritisch worden bekeken. Op die manier zouden we een krachtig hulpmiddel krijgen om zowel onszelf te testen als onze potentiële nieuwe collega’s. Zelf vind ik JavaBlackBelt een meer ontwikkelaarvriendelijke manier om je kennis en vaardigheden vast te stellen dan traditionele certificeringstrajecten; en bovendien is het ook nog gewoon leuk om te doen.

Ik wil John Rizzo hartelijk bedanken voor dit interview, en wens hem veel succes toe met JavaBlackBelt!

UPDATE JavaBlackBelt is te vinden op javablackbelt.com (met dank aan Thijs)

Geplaatst in ,  | Tags , ,  | 2 reacties

Reacties

  1. Thijs van der Vossen zei ongeveer 1 uur later:

    url?

  2. Danny zei ongeveer 1 uur later:

    Oeps… is toegevoegd, bedankt Thijs!

(Laat url/e-mail achter »)

   Voorvertoning