Is Ruby The New Java?

Geplaatst door Danny Lagrouw zo, 18 jun 2006 05:41:00 GMT

Twee maal per jaar organiseert de Nederlandse Java User Group een miniconferentie met sessies over Java, JEE en alles wat daarmee te maken heeft. In de lente heet die dag de J-Spring (heeft niets te maken met het Spring framework), in de herfst de J-Fall. Tijdens de voorbereidingen van RubyEnRails 2006 leek het me wel een goed idee om een paper in te dienen voor de J-Spring, voor een inleidende sessie genaamd Is Ruby The New Java?. Ik was wel verbaasd toen mijn paper werd geaccepteerd, en nog verbaasder toen afgelopen donderdag (de J-Spring) bleek hoeveel Java’ers geinteresseerd waren in mijn sessie: ik gaf mijn presentatie in een grote zaal in de Reehorst in Ede (en zo’n zaal lijkt heel groot als je het podium bestijgt). Het onderwerp “Ruby en Rails” leeft blijkbaar bij de Javanen.

En ook andersom leeft Java bij de Rubyisten, zij het met een iets andere insteek. Ik bedoel het JRuby-project, waarin gewerkt wordt aan een interface naar Java zodat Ruby-programma’s onder Java kunnen draaien. Met als ‘holy grail’ het draaien van Rails-applicaties in een Java applicatieserver. Tijdens de JavaOne in mei konden Charles Nutter en Tom Enebo van JRuby een werkende Rails-applicatie onder Tomcat demonstreren. Ondanks hun vele hulp en emailverkeer heen-en-weer is het mij niet gelukt om hun opstelling te reproduceren voor de J-Spring. In plaats daarvan heb ik getoond hoe gemakkelijk je vanuit Ruby een EJB kunt aanroepen, en hoe je een Rails-applicatie kunt baseren op een (Java-)webservice in plaats van op een database.

Je kunt je afvragen wat het nut is van zo’n interface met Java. Zoals ik tijdens mijn sessie heb verteld, geloof ik er heilig in. Als Rails eenmaal binnen de JVM draait, wordt het een stuk gemakkelijker om Rails te kunnen gebruiken in enterprisey Java-omgevingen. Dan is het ook nog wel nodig dat de Java-ontwikkelaars bij die grote bedrijven overtuigd zijn van de meerwaarde van (Ruby en) Rails. En dat is dan hopelijk ook weer het nut geweest van mijn presentatie: de eerste stap om alle Javanen te bekeren tot Javanen-die-graag-met-Rails-willen-ontwikkelen.

Nu ik dit stukje zo teruglees, en de vele Java-terminologie zie, wordt het misschien tijd voor een inleidende sessie “Java en JEE” tijdens RubyEnRails 2007 ;).

Voor de geinteresseerden: mijn presentatie is hier te downloaden.

Geplaatst in ,  | geen reacties

Reacties

(Laat url/e-mail achter »)

   Voorvertoning